2013. május 2., csütörtök

Saláta ötletek a hétvégi grillezéshez

Nagy örömünkre itt a grillszezon. Nagyon szeretünk a kertben sütögetni, főzni, grillezni, bográcsozni, mindegy, csak végre ne a 4 fal közül kelljen figyelni a havazást és dermesztő hideget, végre itt a szép idő:))
A grillezések elengedhetetlen "kelléke" a finom, egészséges, friss tavaszi és nyári saláták. Két családi receptet használok a leggyakrabban, ezek a mi kedvenceink. Azért is családi receptek, mert az egyiket drága anyósomtól tanultam pár éve, a másikat pedig drága édesanyám diákéveiből előbukkant régi noteszében találtam. A receptek nagyon egyszerűek és gyorsan elkészíthetők, így mi is kint tudunk kicsit pihenni a tűz körül és nem kell órákig az előkészítéssel pepecselni.

1. Tejfölös- fokhagymás saláta

A párom édesanyjától tanultam ezt a receptet, engem elsőre levett a lábamról, semmi ördöngösség, viszont annál finomabb.

Nem kell más hozzá, mint:
- fejes saláta vagy jégsaláta
- tejföl
- mustár
- só, bors, cukor
- fokhagyma



Mennyiségeket nem tudok írni, mert mindig ízlés szerint csinálom, és attól függően, hogy mekkora a korgó hasúak tábora.
Szóval, mossuk meg a salátát és tépkedjük vagy vágjuk kisebb darabkákra. A tejfölhöz keverjünk hozzá egy kis mustárt, sózzuk, borsozzuk, egy csipet cukor is mehet bele, majd nyomjunk bele néhány gerezd fokhagymát. Ezt a fokhagymás- tejfölös öntetet egyszerűen öntsük rá a salátára, keverjük jól össze, hogy mindenhol átjárja, és már fogyaszthatjuk is. Frissen készítve a legfinomabb.

2. Férfi saláta

Igen, ezen a néven találtam ezt a különleges receptet az édesanyám egyik diákkori noteszében. Elsőre igencsak rácsodálkoztam egyrészt a nevére, másrészt az összetevőkre. Nem értettem, hogy ebből, hogy lesz mégis valami finom...... Hát nagyon egyszerűen.:)

Hozzávalók:
- 20 dkg alma (a recept megpucolva írja, én rajta hagyom a héját is)
- 20 dkg sajt (én trappistát szoktam használni, de bármilyen finom sajttal lehet kóstolgatni)
- 15 dkg lila hagyma
Öntethez:
- kis kanál enyhe ecet
- kis kanál mustár
- egy csipet só
- egy csipet bors
- késhegynyi porcukor
- 5 kiskanál olaj (olívaolajat szoktam leginkább használni)



Az almát, sajtot és hagymát vágjuk vékony csíkokra, majd készítsük el az öntetet a fenti összetevők összekeveréséhez. (nem túl nagy mennyiség, így én alapból duplányit készítek és egy kis vízzel keverem el).
Ha kész az öntet, ráöntjük az összevágott alma-sajt- hagyma salátára és 30 percre hűtőbe tesszük.

És most jön a magyarázat, hogy miért is Férfi saláta???? A recept sör kortyolgatását ajánlja a saláta mellé, mint könnyű vacsora. ;) Ettől persze nők is bátran fogyaszthatják, sőt egy szuper hideg sör mindenkinek jól esik, főleg a napi fáradalmak után.

JÓ ÉTVÁGYAT!!!