2013. szeptember 25., szerda

Tartósítószerek, melyek nem a barátaid...

A tartósítószerek sajnos szinte mindenhol jelen vannak életünkben. Élelmiszerekben, kozmetikumokban, mosószerekben, háztartási-, tisztító szerekben stb... 90%-uk káros hatású (allergén, sőt előfordul rákkeltő hatású is), így ezeket feltétlenül érdemes kerülni és olyan kevésbé káros, természetes tartósító szerek után nézni, melyek kevésbé jelentenek szervezetünk és környezetünk számára veszélyt. Lenti írásunkban segítünk megismerni ezeket az anyagokat, és utat mutatunk ahhoz, hogy sikerrel el tudd őket kerülni, ezzel megvédeni magad és családod egészségét!

Néhány rendkívül veszélyes tartósítószer, melyeket feltétlenül érdemes kerülnöd!

DEA- dietanol- aminok és TEA (trietanol-aminok)- rákot okozhatnak
Szintetikus antioxidánsok (BHT, BHA)- nagyon veszélyesek a bőrre
Glyoxal (Glyoxal Acid)- rendkívül káros anyag, mely mutagén, fehérjekárosító, mérgező hatású. (holttestek konzerválására is szokták alkalmazni).
Triclosan- 2005-ben már betiltott tartósítószer, ám napjainkban még mindig alkalmazzák sajnos jó néhány kozmetikumban, fogkrémekben, dezodorokban, szájvizekben, testpermetekben, ugyanis rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, allergének, irritálók és mérgezők.
Parabének (methylparaben, buthylparaben, ethylparaben, isobuthylparaben, propylparaben)- gombaölő, baktériumölő, penészedésgátló hatású tartósítók- Széles körben használják fel őket kozmetikumokban és testápolási termékekben, mint pl. : tusfürdők, testápolók, krémek, arcápoló szerek, hajápolók, samponok, borotválkozási termékek, sőt még babafürdetőkben és babaápolási termékekben is megtalálható!!!
A parabének legfőbb kockázata, hogy ösztrogénszerűen viselkednek, károsítják a hormonrendszert. A túl nagy mennyiségű osztrögén okozója lehet a mellráknak, petefészekráknak, méhráknak, hereráknak, sőt káros hatással van az embrió fejlődésére is! A dezodorokból származó parabének és mellrák kialakulásának lehetősége között szoros összefüggést feltételeznek a tudósok. Továbbá irritálják a szemet (metil-parabén, propil-parabén) és bőrt (etil-parabén, butil-parabén). A metil-parabén az UV- fény hatására fellépő bőr- és oxidatív DNS károsodását előidéző hatását állapították meg távol- keleti tudósok.
Gyakori jelenség még a parabénekkel szembeni túlérzékenység, ilyenkor alakul ki a kontakt dermatitisz.
Sok kozmetikai cég reklámozza úgy termékeit, hogy semmiféle tartósítószert nem tartalmaznak, teljesen tartósítószer- mentesek. Ilyenkor is kellő figyelemmel kell eljárni, úgyanis ezek a termékek nem tartalmaznak olyan természetes összetevőket, gyógynövényeket, növényi részeket, kivonatokat, ami értékes lenne a termékben és persze, ami megromolhat. Így lényegében egy szintetikus kotyvalékot használunk, ami többet árt szervezetünknek, bőrünknek, mintha növényi alapanyagú, kevésbé káros tartósítószerekkel tartósított termékeket használnánk.

Lehet hinni azoknak a gyártóknak, akik termékeiket 100%-ban tartósítószermentesnek hirdetik?

A kizárólag teljesen tiszta, növényi alapanyagokat tartalmazó termékek, kozmetikumok sajnos romlandóak, hiszen az egyes összetevők reakcióba lépnek egymással, levegővel, vízzel stb..., ennek hatására bomlanak, oxidálódnak, romlanak, erjednek, 1-2 hétnél tovább nem állnak el, így szükség van némi tartósításra, ha biztonsággal szeretnénk őket használni. (Ne higgyjünk azoknak a gyártóknak, akik INCI listáján nem szerepel semmiféle tartósítószer, csak kizárólag növényi alapanyagok, hiszen ezek a termékek 1-2 héten belül megromlanak, ezzel veszélyt okozva nekünk. A másik dolog, ha a gyártó egyszerűen nem tünteti fel az összetevő listáján a tartósítószereket- így megintcsak „átver” minket!)

Vannak NEM vagy KEVÉSBÉ veszélyes tartósítószerek?

Természetesen IGEN, és érdemes a boltok polcain is ezeket az összetevőket keresni és használni. A nagy kozmetikai gyártók sajnálják a költségeket természetes vagy kevésbé káros tartósítószerekre fordítani, ugyanis ezek jóval drágábbak, mint az olcsó, silány minőségű szintetikus tartósítók.

Ilyen jó minőségű és egészséges tartósítók a következők: természetes C-vitamin, E-vitamin (tochoperol), tejsav és természetes növényi kivonatok.

Ezeken kívül van még néhány összetevő, melyek NEM ártalmasak a bőrre és szervezetünkre, így biztonsággal használhatók. A fenti veszélyes tartósítókat tartalmazó termékek helyett keressünk olyan termékeket, melyek a következő anyagok(at) tartalmazzák, mint tartósítószer:

-Tochopheryl Acetate
- Benzyl Salicylate
- Benzyl Alcohol
- Benzoic Acid
- Sorbic Acid
- Ascorbic Acid
- Phenoxyethanol
- Ascorbyl Palmitate
- Természetes illóolajok
(Az eManufaktúra által forgalmazott termékek nem tartalmaznak veszélyes és bőrkárosító tartósítószereket!!!!)

Mottónk:
"Bőröd egy egész életen át óvja tested.
Vigyázz rá- Szeresd hát!"
****
Kövess minket facebookon is, hogy ne maradj le újdonságainkról, híreinkről, akcióinkról és persze játékainkról!
Bőrápolással, bőrproblémával kapcsolatban kérd tanácsadónk közvetlen segítségét, írj skype-on online: Emanufaktura Juhtejes Szappanok
Te is a természetes, egészséges bőrápolás mellett voksolsz? Akkor kattints weboldalunkra: